Museer och utställningar

Med passion att levandegöra idéer för både fasta som turnerande utställningar

Vi planerar och producerar fasta och turnerade utställningar med utgångspunkt inte bara i scenografens idé och vision, utan också avseende tillgänglighet och säkerhet.

POSTMUSEUM, utställning POST

Postmuesum skriver om POST:

På resan kan du provsitta vår stora snälla posthäst och vår fina postdiligens. Orkar lyfta du en full postsäck? Testa! Res med i vår postkupé och hjälp oss att sortera brev. Träffa postisar från i dag och från förr. Lyssna på vad våra fordon har att säga. När du rest till 1980-talet kanske du besöker vårt postkontor. Är brevbärarnas uniformer sköna? Framme i nutiden kan du prova.

Vi hade i uppdrag att bygga ett postkontor från 1980, en postdiligens, stativ för postens cyklar, patinera väggar och golv och bygga staket i “garaget”, karva fram en sverigekarta (som Nicklas Nilsson gjort slutfinishen på), samt renovera postkupén.

Vi är mycket glada att vara en del av Postmuseums nyöppning.

Läs mer om utställningen här

Kund: Postmuseum

Production designer: Sara Wiklund

RASHID JOHNSONS UTSTÄLLNING PÅ MODERNA MUSEET

Moderna Museet:

“I utställningen ”Sju rum och en trädgård: Rashid Johnson och Moderna Museets samling” samtalar, krockar och konspirerar verk av den amerikanska konstnären och filmskaparen Rashid Johnson med Moderna Museets samling. I vart och ett av utställningsrummen – och i trädgården – iscensätts ett möte som utgår ifrån de personliga, politiska och konsthistoriska relationer som vecklar ut sig i Johnsons konstnärskap.”

Vi hade i uppdrag att bygga de väggar och den kub som är en del av Rashid Johnsons konsverk och utställning. I detta bygge har vi svetsat 1749 st svetsfogar och borrat 5923 hål i 2 km metallrör.

Arbetet utfördes under 2023 och utställningen går att besöka ända fram till september 2024

Läs mer om utställningen  här

Kund: Moderna Museet

Konstnär: Rashid Johnson

THE VIKINGS BEGIN

Turnerande utställning producerad av Uppsala Universitet/Gustavianum, leverans våren 2018.

Vi tillverkade vikingabåten från grunden. Den är en del av den turnerande utställningen THE VIKINGS BEGIN i Gustavianum Uppsala Universitetsmuseums regi. Vi producerade även ett femtiotal väggpartier och displayytor. Utställningen hade premiär maj 2018 i Mystic Sea Port utanför New York och kommer att fortsätta sin turne på ytterligare sex olika platser i USA

Kund: Gustavianum Uppsala Universitetsmuseum

Utställningsarkitekt: Monika Frelin

Sagokarusellen

Under åkturen i sagokarusellen på Funnys Äventyr får du lyssna på tre sagor: Alice i underlandet, den lilla sjöjungfrun och berättelsen om den fattiga pojken Aladdin.

Vi skapade en undervattensvärld för lilla sjöjungfrun, en sagoskog för Alice i underlandet och en ökenvärld för Aladdin. Den tekniska förutsättningen var att besökaren skulle passera, och samtidigt absorberas av, alla de tre världarna.

En interaktiv sagostund där du lyssnar, ser och upplever tre välkända sagor på ett helt nytt sätt! Bänkraderna i sagokarusellen snurrar nämligen runt tre sagomiljöer, som en långsam karusell. En berättarröst tar dig in i sagans värld samtidigt som du följer karaktärerna i miljöerna framför dig. Sagorna kommer till liv i dessa dekorvärdlar med ljus, ljud och handmålade dockor.

Kund: Funnys Äventyr i Malmö

Scenograf: Kent Wendel

Konstnärlig ledare: Staffan Götestam

RYMDSKEPPET

Permanent utställning på Visualiseringscenter i Norrköping.

Rymdskeppet – En lekfull utställning för de yngre rymdfararna
Zoey och Neo är bästa vänner och delar ett stort intresse för rymden. Tillsammans har de ett rymdskepp som nu har landat på Visualiseringscenter. Zoey och Neo uppmanar alla att ta av sig skorna och kliva ombord på rymdskeppet där det är fritt fram att leka och undersöka en massa spännande saker som har med rymden att göra.

Rymdskeppet är en lekfull utställning för de yngre rymdfararna och syftar till att på ett spännande och lärorikt sätt berätta om rymden med hjälp av ny teknik, visualisering och interaktion. För att möjliggöra ett livslångt lärande arbetar Visualiseringscenter med att väcka barns nyfikenhet kring naturvetenskap och teknik i ett tidigt stadie.

Utställningen riktar sig till barn i förskoleåldern samt den yngre skolålder men välkomnar alla med lekfullhet eller rymdintresse. Det finns en barnvagnsparkering i anslutning till utställningen.

Gå gärna den visuella rundturen här

 

Foton: Fotograf Ristenstrand 

Leverans: vintern 2021/22

Utställningsarkitekt: Sara Wiklund

nan goldin

Nan Goldin är en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer. Hennes utforskning av mänskliga erfarenheter genom kameralinsen är legendarisk och hon har haft stort inflytande på yngre generationer. För de flesta är Nan Goldin (född 1953) känd som fotograf. Denna retrospektiva utställning är den första som tar ett helhetsgrepp om Nan Goldin som historieberättare och filmskapare. Genom att fokusera helt på bildspel och videoinstallationer går utställningen tillbaka till rötterna för Nan Goldins konstnärskap och omfamnar konstnärens vision om hur hennes verk ska upplevas.

Utifrån utsällningens behov och speciella utformning skapade vi välvda väggar med hjälp av digitala ritningar och CNC-frästa delar som vi monterade på plats.

Kund: Moderna Museet
Leverans: hösten 2022
Konstnär: Nan Goldin
Avdelningschef Museiteknik: Jörgen Jansson

bomarsund

Permanent utställning på besökscentrum i Bomarsund på Åland. Bomarsunds fästning var en gång i tiden Ålands mest magnifika byggnadsverk.

Fästningen uppfördes av den ryska krigsmakten som en viktig utpost mot väster. Under Krimkriget år 1854 förstördes fästningen, men än i dag vittnar lämningarna om ett storskaligt befästningsområde med imponerande visioner. Utspridda i landskapet finns även spår från bostadsområden och begravningsplatser.

Bomarsund ligger strategiskt på gränsen mellan fasta Åland och den nordöstra skärgården. Det var efter freden i Fredrikshamn år 1809, då Finland med Åland tillföll Ryssland, som de ryska planerna för Bomarsund började.

Kund: produktionsbolaget Myt
Utställningsarkitekt: Monika Frelin

snusdynastin

Permanent utställning på Snus & Tändsticksmuseet på Skansen i Stockholm. 2022 var det 200 år sedan snuset Ljunglöfs Ettan blev till. Bakom varumärket finns berättelsen om en familjedynasti som utmärktes av kvalitet, kortsvettning och tårar. Hösten 2022 öppnade utställningen Snusdynastin på Snus- och Tändsticksmuseum.

Utställningsarkitekt: Sara Wiklund
Leverans: Hösten 2022

Tidsvalvet

Delar av tidsbestämd utställning på Nordiska Museet i Stockholm. Tidsvalvet är en prisbelönt interaktiv upplevelse som gestaltar drygt 150 år av historia och barns vardagsliv genom scenografi, digitala stationer och verkliga föremål och berättelser.

Längst ner bland museets källarvalv finns en magisk plats – Tidsvalvet. Genom en hemlig portal kliver du rakt in i barnens egen historia!

Här kan du uppleva hur din vardag hade sett ut om du hade varit barn i en annan tid. Vad hade du gjort på dagarna? Hur hade det sett ut hemma? Vad hade du haft för kläder och vad skulle du ha ätit till middag? Du rör dig mellan 1870-talet och idag.

Utställningsarkitekt: Sara Wiklund
Leverans: Sommaren 2020

YOU ARE HERE

Offentlig utsmyckning, konstverk till Lier kommun, Norge

Kund: Lier kommun, Norge
Konstnär/arkitekt: Milo Lavén & Staffan Virke
Leverans: Hösten 2021

valsalen

Permanent utställning på Naturhistoriska Museet i Göteborg.

Under 2021 renoverade vi den snart 100 år gamla valsalen. Nya delar om valarnas evolution och biologisk mångfald i havet tillkom i utställningen.

Utställningsarkitekt: Monika Frelin
Kund: Naturhistoriska Museet i Göteborg.